ISW Praktijkonderwijs en Kringloopwinkel gesteund door Gamma Naaldwijk

Het Praktijkonderwijs voor moeilijk lerende jongeren van het ISW aan de Lage Woerd in Naaldwijk is gericht op het aanleren van verschillende (werk)vaardigheden. Het doel van het Praktijkonderwijs is uitstroom naar de arbeidsmarkt op assistenten niveau, waar mogelijk ondersteund door een opleiding op MBO niveau 1.

Om tot goede werkvaardigheden en tot adequaat beroepsgedrag te komen wordt er al vanaf klas 3 gewerkt in verschillende projecten binnen en buiten de school. Zo wordt er vanuit het vak Plant en Dier door leerlingen gewerkt op het Scoutingterrein van het Staelduinse Bos in ‘s Gravenzande en op de Kinderboerderij van wooncentrum Polanen in Monster. Binnen het vak verzorging worden er schoonmaakwerkzaamheden verricht voor de Westlandse Druif met als resultaat een professioneel schoonmaakcertificaat en wordt er in het kader van het project detailhandel werkzaamheden uitgevoerd bij Albert Heijn in Poeldijk, C1000 in Naaldwijk en bij de Wereldwinkels van Wateringen en ’s Gravenzande.

Sinds kort is er een nieuw project gestart vanuit het vak techniek, in samenwerking met Wim Klop van Kringloopwinkel Naaldwijk. Techniekdocent José Whitfield en stage coördinator Joop Groenendijk hebben contact gelegd met de Kringloopwinkel om de leerlingen van het vak techniek te leren werken aan opdrachten die van een externe opdrachtgever komen.

“Dit is veel echter en vraagt meer van de leerlingen” aldus dhr. Whitfield. De opdrachten bestaan uit het schuren en schilderen van meubels die op school worden afgeleverd en na een opknapbeurt weer worden opgehaald en verkocht in de Kringloopwinkel aan de Prins Hendrikstraat in Naaldwijk.

Op verzoek van de stage coördinator is Stephan Stam, bouwmarktmanager van Gamma Naaldwijk bereid gevonden om een drietal handschuurmachines aan de school cadeau te doen. Stephan is erg enthousiast over de school. Hij biedt stages aan leerlingen van klas 4 en 5 en is betrokken bij de uitstroom van een voormalige leerling van klas 5 die per maart dit jaar bij Gamma aan de slag is gegaan als winkelmedewerker in opleiding.

Woensdag 20 juni zijn de schuurmachines officieel overgedragen tijdens de techniek lessen. De leerlingen zijn zeer tevreden met hun nieuwe gereedschap!